Lagom Anonym?

Hårdrock, Piratpartism & EFP

Har du tråkigt på Internet?

Kategori: Allmänt

Har du tråkigt på internet så kan du antingen sitta och scrolla din facebookvägg, eller så kan du kolla på semilärorika videos på Youtube. Här har du några tips!
 
 
Detta är Crash Course, en kanal som har massor med ~10-minutersklipp om olika lärorika ämnen, det som visas här ovan är världens historia i 42 delar. Allt är lagom roligt animerat, och det smyger sig in lite skämt nu och då, men det verkar fortfarande som om det mesta är "historiskt säkerställt".
 
 
Här är TED(Technology, Entertainment, Design) Talks, ett koncept som startade redan 1984 på temat "Ideas worth Spreading". I denna kanal hittar ni 1373 videoklipp på mellan 10 och 30 minuter som alla tar upp var sitt, oftast väldigt intressant ämne.
 
 
Sist, men inte minst, och absolut inte minst lärorikt, så hittar vi Harvard Universitys kanal. 
Här finns 1651 videoklipp, varav många är riktiga föreläsningar från universitetet som utbildade bl.a Obama, Kennedy och Bush. (Know your enemy...)
 
Nog för denna gång, säg till när ni kollat igenom alla videoklipp så postar jag nya!
 
 

Ofri information

Kategori: Informationsfrihet

SRs Kulturnytt kunde igår "avslöja" att Adlibris, Bokia och Bokus sålde böcker som beskriver hur man odlar marijuana. Detta är uppenbarligen ett scoop. Bokhandlare säljer alltså böcker som förklarar hur man på smidigast möjliga sätt odlar växter, wow, oväntat. Nu råkar det vara så att odling av marijuana för tillfället är illegalt i Sverige. Det medför att Kulturnytt anser att bokhandlarna har någon slags moralisk plikt att att undanhålla informationen från den vetgiriga allmänheten.

Justitiekanslern ska tydligen också undersöka huruvida böckerna kan vara olagliga då de eventuellt uppmanar till brott. I det läget frågar jag mig hur många böcker, filmer, serier, tv-spel osv det finns som uppmanar till mord? Absolut, om man påstår att det är fiktion och inte alls är annat än fantasier. I det läget krävs troligtvis bara en ansvarsfriskrivning i början av boken som lyder något i stil med "Detta är ett verk av fiktiv karaktär och är inte på något sätt tänkt att omsättas i praktiken."
 

Börjar man förbjuda böcker på detta sätt blir konsekvensen att de istället får en jättespridning på nätet, jag själv blev jättesugen på att beställa några av dessa "knarkguider" för att scanna och lägga upp på The Pirate Bay. Det är dock självklart inget jag skulle omsätta i praktiken, då det faktiskt är olagligt.

Sen så kan man ju fråga sig hur många det finns som skulle orka beställa en bok med informationen som man med lätthet hittar lite varstans på nätet.

Bokia och Bokus har efter SRs rapportering beslutat att ta bort odlingsguiderna från sortimentet. Adlibris låter däremot titlarna ligga kvar med hänvisning till att tryckfrihetsordningen borde styra vad man får läsa eller inte. Det är i och för sig bra, även om jag anser att ingen lag borde få stoppa oss från att ta del av information.
Information vill vara fri.
 
Nån som orkar gräva igenom WOT kan ju kolla vad tryckfrihetsförordningen egentligen säger på ämnet.

En insändare

Kategori: Nolltaxa

Idag fick @mikaelnordfelth en insändare publicerad i både Västerbottens-Kuriren och Folkbladet. Insändaren är på ämnet nolltaxa i kollektivtrafiken, vilket är ett ställningstagande som UP Umeå står bakom och driver sedan det senaste årsmötet för 3 veckor sedan. Här nedan kan du läsa inlägget.

Nystart, omstart, nytänk, omtänk?

Kategori: Allmänt

Min tanke var att dela med mig av lite saker jag funderat över på senare. Jag hade inte planerat att skriva så mycket själv, utan mest lyfta upp det andra skrivit och filmat, men vi får se hur det går med det! Tills vidare får denna blogg agera som en offentlig förlängning av mitt bokmärkesminne.

Först en video som vi brukar visa i samband med cirkelledarutbildningar vi håller i, som bland annat tar upp vikten av att lära sig saker man vill lära sig, till skillnad mot dagens skolsystem där vi får lära oss det som anses vara bäst för samhället.